Den etiske udfordring

Den etiske udfordring

Den etiske udfordring. Det Etiske Råd rådgiver og skaber debat om bioteknologi og etiske spørgsmål, der knytter sig til sundhedsvæsenet. Det Etiske Råd havde vanskeligt ved at få bredt debatten ud – og særligt blandt yngre mennesker.

I samarbejde med rådet har vi udviklet Den Etiske Udfordring som en web og Facebook app, der giver brugerne mulighed for at sammenligne egne etiske standpunkter med andres holdninger.

Brugerne kan tage stilling til en række etiske dilemmaer og kan sammenligne og diskutere egne holdninger med andres.

Den Etiske Udfordring har været Rådets foreløbige mest succesfulde kampagne målt på aktivitet og brugerinvolvering.

Eksempler på etiske dilemmaer i udfordringen:

Sen abort. Din søster på 35 år venter sit første barn. En fostervandsundersøgelse har vist, at det er en pige med Turners Syndrom. Derfor vil pigen ikke selv kunne få børn, hun vil ikke blive ret høj og kan også få andre problemer, for eksempel en medfødt hjertefejl. Din søster er i 16. uge og har søgt abortsamrådet om lov til at få foretaget en sen abort. Men hun har fået afslag på ansøgningen. Nu overvejer hun at tage til udlandet og få en abort dér i stedet for. Synes du, hun skal gøre det?

Piller mod nervøsitet ved eksamen. Til en fest fortæller en af dine venner dig, at han er meget nervøs, når han skal til eksamen. Derfor har han tænkt på at gå til lægen for at få recept på betablokker, der kontrollerer hjerterytmen og modvirker andre symptomer på nervøsitet, for eksempel dirrende stemme, svedighed og rystende hænder. Hvis han tager pillerne, forventer han, at eksamen bliver mindre ubehagelig, og at han vil klare sig bedre. Han har også hørt, at det ikke længere er så ualmindeligt at bruge den slags piller til eksamen og i andre stressende situationer. Synes du, han skal forsøge at få fat i pillerne?

Piercing. Du har en veninde, som er 15 år og har tænkt sig at få en piercing i brystvorten. Hendes forældre synes ikke, det er en god idé. Hun har undersøgt markedet og fundet en meget dygtig piercer, der har ry for at lave piercinger, der ikke mislykkes eller giver betændelser. Din veninde spørger dig, om du synes, hun skal få lavet piercingen i brystvorten?

Organhandel. Din ven lider af en nyresygdom og står på venteliste til at modtage en nyre fra en dansk donor. Der er ingen egnede levende donorer, så han må vente, til der er en hjernedød patient, der er registreret som donor, eller hvor de pårørende giver tilladelse til donation. Han har stået på ventelisten i et år, og det er muligt, han må vente i flere år endnu. Han er i behandling med dialyse 15-20 timer om ugen, hans livskvalitet er meget ringe, og han kan ikke arbejde. Derfor overvejer han at tage til Indien, hvor han kan købe en nyre af en levende donor. Hvad råder du ham til at gøre?

Se mere og prøv Den Etiske Udfordring her.